Delovalo mi je previše jednostavno, te sam se upustio u kulinarsku akciju i odlučio da napravim jedan takav, koji ću podeliti zajedno sa vama.
SASTAV:
- 1 kg kukuruznog brašna
- voda
- prstohvat soli
OBJAŠNJENJE:
U oko pola litre vode i soli ubacujte kukuruzno brašno po malo i mešajte.Kad osetite da je potrebno dodati vode,dodajte i nastavite sa mešanjem.Masa mora da bude gusta.Kad postane dovoljno gusta,izvadite ga iz posude,te nastavite na stolu da ga mesite i pravite oblik,te ubacite u nauljenu,blago,tepsiju,koju ubacite u prethodno zagrejanu rernu na oko 200 stepeni.Pecite tako oko sat vremena,tj. dok površina kukuruznog hleba ne dobije tamno zlatnožutu boju.
Hleb čuvati u kesi na hladnom mestu.
Postoje više vrsti kukuruznog hleba(proje), a navešću ono, koje se najviše koristim u prehrani.
Bakin kukuruzni hleb pecivo
Sastav
- 250g mekog brašna
- 250g kukuruznog brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 1 kašicica soli
- 1 kašicica šećera
- 4 dcl mleka
- kašika maslinovog ulja
Uputstvo
Pomešati obe vrste brašna, so , prašak za pecivo, kvasac, šećer. Skuvati 3dcl mleka, te u prokuvano mleko dodati ostatak mleka(1dcl). Mešati to sve lagano i paziti da se ne opečemo i dodati mešavinu brašna. Vodite računa da ne dodajete svo mleko, jer može biti previše. Činite to postepeno. Kad se testo zgusne, mesite ga ručno i pustite da stoji oko 45 minuta, pa onda nastavite da ga mesite na podlozi od brašna. Kad to sve lepo zamesite, ubacite u tepsiju, te u rernu i na pecite na temperaturu od 180 stepeni. Pecite ga oko pola sata ili malo duže i kad je gotov, zamotajte ga u krpu, te ubacite u kesu i ostavite da se ohladi. Kad se hleb ohladi, spreman je za sečenje i ishranu.
Čuvati na hladnom mestu u najlon kesi. Svežinu zadržava do 5 dana. Možete da ga udrobite u toplo mleko i posle 5 dana i uživate u zdravlju.
U zdravlje!
Нема коментара:
Постави коментар