Oduvek sam znao da postoji zdraviji hleb od onog, koji kupujemo u prodavnicama, ali nisam znao ni od čega je sastavljen ni kako izgleda, a ni kakvog je ukusa. Malo sam tragao za boljim i pronašao, davno, negde medju knjigama jednog travara recept za hleb bez glutena. Rekoh sebi, ˝aj da probam da ga napravim˝. Trebalo mi je vremena da pronađem brašno od pirinča. Ubrzo,kad sam sve pronašao od sastava, i uspio sam da napravim divan i zdrav hleb. Bio je to hleb, koji je tvrđi od običnog belog, zdraviji od belog, ukusniji od belog, a ukus mu je bio isti i posle 5 dana, a i mekoča u odnosu na beli hleb, koji je posle 5 dana tvrd kao cigla.
Hleb bez glutena sam jeo u mnogo manjoj količini od belog, a mogao sam da budem sit više od 5 sati. Od tada, pa do danas, kad god mi se jede hleb, pravim sam ručno i uvek uživam u njemu. Pošto volim sve ljude ovog sveta i poštujem sve ljude, koji žele zdravo da žive, odlučio sam da podelim ovaj divan recept sa svima vama i nadam se da će te i vi podeliti ovaj recept vašim prijateljima i tako proširiti još više zdravlje i zdrav život među vaše prijatelje i familiju.
Kako napraviti hleb(kruh) bez glutena?
Sastav
150g pirinčanog brašna
150g heljdinog brašna
200g kukuruznog brašna
1 ravna čajna kašika sode bikarbone
1 ravna čajna kašika praška za pecivo
1 supena kašika meda
1-2 supene kašike maslinovog ulja
kesicu suvog kvasca
prstohvat soli
400dl tople vode
Uputstvo
Promešate brašno od pirinča,heljde i kukuruza,te kad izmesate,odvojite 1/4 mešavine u stranu i dodajte joj čajnu kašiku sode bikarbone i praška za pecivo, a u preostalih 3/4 dodajte 400dl vode, te kesicu suvog kvasca, kašiku meda, te 1-2 kašike maslinovog ulja, so i sve to lepo promešajte. Posle minut mešanja, pokrijte sa krpom ili ubrusom i ostavite da stoji pola sata. Posle pola sata ubacite 1/4 mešavine, koju smo ostavili po strani, te kad sve to lepo izmešate, ubacite u tepsiju ili u silikonske kalupe (preporučujem, jer se pri sečenju hleb mrvi i ovako obezbeđujete za svakog po jednu krišku hleba u obliku kao proja), te ubacite u rernu i neka se na 180 stepeni peče oko 45 minuta. Kad se hleb završi,pokrijte ga sa krpom, te ubacite u kesu, a kad se ohladi, čuvajte ga u frižideru i uživajte u zdravlju.
U zdravlje!
Нема коментара:
Постави коментар